Nieuws

 

Meer dan 100 jaar geleden werd de KPB-PCB opgericht

Naar aanleiding van deze verjaardag publiceren we op onze website enkele artikels over minder bekende militanten, lokale afdelingen of bijzondere gebeurtenissen:

Suzanne Grégoire, (c) DACOB, Brussel.

“Ménagères à l’action! De Belgische clandestiene communistische vrouwenpers over vrouwelijk verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog” door Michèle Corthals (UAntwerpen).

Referentie: Michèle Corthals in het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, LII, 2022, 1-2, p. 57-85.

“Partisanes et militantes : femmes communistes dans la Résistance en Belgique” door José Gotovitch (CArCoB, ULB).

Referentie: Robert Vandenbussche (dir.), Femmes et Résistance en Belgique et en zone interdite, Histoire et littérature du Septentrion (IRHiS), 2007, p. 73-86.

 

“La Lumière ne cesse pas de briller. De Antwerpse Lumière-groep en haar internationale connecties.” door Theun Vonckx (DACOB).

 

Internationale Vrouwendag, jaren 1950, Brussel, DACOB-CArCoB

“L'Engagement Communiste des Femmes” door Jules Pirlot (CArCoB).

 

Belgische weggevoerden in Le Vernet, Isidore Heyndels (omcirkeld), 1940. Bron: Foto: nr. VFA 360, collectie ADVN, Archief voor nationale bewegingen.

“Communistische Senatoren op het veld van eer” door het Archief van de Belgische Senaat.

 

Een groepje Gentse communisten, jaren 1930. Met onder meer Cyriel Verkest, Oscar Van den Sompel en Ferdinand Minnaert.

“Ferdinand Minnaert: meer dan een kwarteeuw donkerrood” door Mark Rummens.

Referentie: Mark Rummens in Brood & Rozen 2021/4, Gent, AMSAB,pp.29-57.

“Pistes pour une histoire des mouvements communistes de jeunesse dans la région liégeoise : 1944-1980” door Jules Pirlot.

Referentie: dit artikel verscheen eerder op de website van CArCoB, 2021.

 

Multatuli, de boekenhandel van Leon De Canne, op het Vrijheidsplein te Lokeren (foto stadsarchief Lokeren)

“Leon De Canne (1928-1996), “een waarlijk goede mens” en zijn boekhandel Multatuli” door Nico Van Campenhout.

 

Edmond Van den Heuvel (1910-1943). Communist, Internationaal Brigadist en lid van de Gewapende Partizanen.

“1938. Mechelse communisten voeren ononderbroken drie oorlogen” door Vincent Scheltiens.

Referentie: Vincent Scheltiens, “1938. Mechelse communisten voeren ononderbroken drie oorlogen”, in: Marnix Beyen (e.a.), Wereldgeschiedenis van Vlaanderen, Kalmthout, Polis, 2018, pp. 430-436.

 

oprichting KPB afdeling Turnhout, 1934. Foto SAT

"Chronologische Geschiedenis van de KPB-afdeling Turnhout: 1934 – 1986" door Jef Smets.

 

Communistisch gemeenteraadslid Augustijn Daneels (Geraardsbergen). In de oppositie van 1947 tot 1954. Schepen van 14 juli 1954 tot 22 februari 1959.

"Hoort het communisme komt!"- de KPB-afdeling Geraardsbergen door Dirck Surdiacourt.

 

Nieuwe archieven ontsloten september 2022

Heel wat nieuwe, kleine persoonsarchieven werden onlangs ontsloten. De twee voornaamste zijn de persoonsarchieven van Ludo Loose (KP Antwerpen) en het archief met briefwisseling van Albert De Coninck met Congolese militanten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Daarnaast werden ook de gedigitaliseerde archieven van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT) opgenomen in onze online-catalogus.

Bekijk hier onze online catalogus

 

Kameraden! De Kommunistische Partij van België in beeld

Een uniek beeldboek dat de geschiedenis van de Kommunistische Partij van België (KPB) schetst aan de hand van foto's, affiches, krantenkoppen en politieke tekeningen. Het boek bevat 268 pagina's en zo'n 350 beelden. Prijs: 25 €. Portkosten: 5,70 € (België). Bestel deze publicatie door te mailen naar: dacob@skynet.be.

 

Voorbije activiteiten

 

Het fotoarchief van de Rode Vaan

Het fotoarchief van de redactie van de Rode Vaan is heel divers en groot: 27 dozen die meer dan 3,5 strekkende meter innemen. De collectie bevat zo een 5000 foto's. Voor de ordening hebben wij voor elke doos de thematische indeling van de redactie behouden. In meerdere dozen komen dezelfde thema's aan bod.

Het is vaak moeilijk om de afdrukken binnen een specifieke context te plaatsen, omdat ze niet van data voorzien zijn. Bevatten ze op de achterzijde verwijzingen naar een specifiek artikel in de Rode Vaan dan zij ze gemakkelijker te duiden.Betogingen, bedrijfsbezettingen en specifieke politieke acties kunnen aan de hand van bepaalde slogans, personen en historische details worden geïdentificeerd.

Dit beeldmateriaal beslaat voornamelijk de periode 1965 – 1990, maar foto's komen ook voor in andere archieven die DACOB vzw en CarCoB vzw beheren. Zo vindt men oudere foto's, hoofdzakelijk uit de periode 1921 – 1959, in de fototheek die CarCob heeft ontsloten en die heel wat beeldmateriaal bevat dat werd gepubliceerd in de Rode Vaan.

De meeste foto's zijn zwart-wit afdrukken en het werk van Jo Clauwaert, lange tijd de huisfotograaf van de Rode Vaan. Daarnaast bezorgden militanten soms beeldmateriaal van hun acties en manifestaties of ze deden een beroep op freelancers. In het Gentse was dit vaak Winnifred Bauwens, kortweg Winnie.

De uitgebreide beeldreportages van Jo Clauwaert geven een mooi beeld van specifieke acties en bedrijfsbezettingen, maar zoemen ook in op industriële architectuur en landschappen. Clauwaert was van opleiding grafisch designer wat zijn oog voor detail en esthetiek verklaart. Zijn reportage van de stakende Britse mijnwerkers die hij samen met Jos Gavel voor de Rode Vaan maakte, is hiervan een mooi voorbeeld.

De acties en manifestaties van de KPB en KJB tegen de abortuswetgeving, tegen het plaatsen van atoomwapens, tegen de Vietnamoorlog, tegen het apartheidsregime, voor meer sociale rechten en beter openbaar vervoer enz. vormen het hart van het archief. Congressen, vergaderingen en reünies binnen de partij zijn eveneens goed gedocumenteerd. Het archief geeft tevens een mooi beeld van de werking van de redactie van de Rode Vaan zelf. Er zijn tientallen foto's van interviews, redactievergaderingen en -samenkomsten.

Ten slotte bevat dit archief 'algemene persfoto's' van persagentschappen bijvoorbeeld uit de DDR en China. Veelal gaat het om sfeerbeelden soms met een propagandistisch karakter.

Lees meer en raadpleeg de inventaris hier.